CEVAPLANMIŞ SORULAR

Soru : PELİN MUTLU TOPCU
14.01.2019

42 yaşındayım, 13 yaşından itibaren fibrokistik meme dokusu nedeniyle sürekli radyolojik olarak takip ediliyorum. Önceleri sadece ultrason ile inceleme yapılırken son kontrolde mr istendi sonucu yorumlayabilirseniz sevinirim. Aksial planda TSE T1, T2, STIR, ince 3D FS T1, sagital planda ince 3D FS T1, dotarem 15 ml 1 flakon IV kontrast sonrası aksial planda dinamik inceleme. BULGULAR: Her iki memede cilt cilt altı doku planları normal görünümdedir. Her iki meme parankimi dens skleroze tip D paterndedir. Sağ memede en büyüğü üst orta kadranda 9x8mm boyutunda, sol memede en büyüğü dış orta kadranda 22x18mm boyutunda diğer kadranlarda daha küçük boyutta olmak üzere düzgün sınırlı yuvarlak konfigürasyonda basit kist ile uyumlu T1 ağırlıklı görüntülerde hipointens T2 ağırlıklı görüntülerde hiperintens ve post kontrast serilerde boyanma göstermeyen lezyonlar izlenmiştir. Sağ meme üst orta kadranda, alt dış kadranda ve dış orta kadranda sol meme iç orta kadranda ve alt dış kadranda dağınık yerleşimli milimetrik boyutta post kontrast dinamik serilerde tip I-II boyanma eğrisi gösteren nonspesifik odaklar dikkati çekmmektedir (fibrokistik hastalığa sekonder?). Radyolojik takip önerilir. Her iki memede maligniteyi düşündürecek kitle lezyonu ya da post kontrast serilerde patolojik kontrast tutulumu saptanmamıştır. Diffüzyon ağırlıklı görüntülerde diffüzyon kısıtlanması gösteren lezyon saptanmadı. Her iki aksillada patolojik boyut ve morfolojide LAM saptanmadı. Sağ aksillada 15x5mm, sol aksillada 15x7mm boyutunda fizyolojik boyutta birkaç adet lenf nodu izlenmiştir. SONUÇ: Her iki memede basit kistik yapılar ve post kontrast serilerde milimetrik boyutta tip I-II boyanma paterni gösteren nonspesifik boyanan odaklar. Olgunun radyolojik takibi önerilr.

Cevap : Prof. Dr. Levent ÇELİK
16.01.2019

Hanım efendi bir meme MR ı ortalama 2500 tane resimden oluşur. Raporunuz ise bu resimlerden üretilen bilginin bir özeti, bunun üstünden yorum yapmak, özetin özeti olur ki yanlış yerlere varılabilir.
Doğrusu bu tetkikinizi yapan radyoloğunuzla yüz yüze konuşmanızdır, size en doğru bilgiyi bulgularınızı kendi gözü ile gören radyoloğunuz verecektir. Radyoloğunuzla aranızda tam bir güven ilişkisi kurulamadı ise , elinizdeki tüm tetkikler ile birlikte ikinci görüş için bir meme radyoloğuna baş vurabilirsiniz.
 

doktorunuza danisin
DOKTORUNUZA DANIŞIN
Prof. Dr. Levent Çelik sorularınızı yanıtlıyor. Aşağıdaki linke tıklayarak sorunuzu gönderebilirsiniz.