CEVAPLANMIŞ SORULAR

Soru : OZLEM O
3.09.2016

aşagıda belirttiğim üzere sağ göğsümde 24x13 fibroadenom var geçen yılda fibroadenomdan ameliyat olmuştum tekrar ameliyat olmak istemiyorum. Fakat doktorum ameliyatsız yöntemlerin sağlıklı olmadığını söylüyor. Şehir dışındayım sizle görüşebilirsem ameliyatsız yöntemi denemek istiyorum TETKİK TARİHİ: 01/08/2016 RADYOLOJİK BULGULAR: Her iki meme gladüler doku ağırlıklı liposkleroze paternde izlenmiştir. Papilla, cilt-cilt altı yağ dokusu normal olarak değerlendirilmiştir. Sağ memede üst-orta kesimde yaklaşık 24x13 mm. boyutunda lobüle ve düzgün konturlu RDG incelemede düşük düzeyde vakülerite gösteren hipoekoik solid yapıda lezyon izlenmekte olup, 30.06.216 tarihli RDUS tetkikine göre boyut ve görünümde anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Bu özellikleriyle öncelikle fibroadenom lehine değerlendirilmiş olmakla birlikte 6 ay sonda kontrol RDUS önerilir. Ayrıca sağ memede en büyüğü 16x7 mm. boyutunda ve sol memede en büyüğü 14x7 mm. olarak ölçülen çok sayıda bazıları lobüle konturlu RDG incelemede vaskülerite göstermeyen, bazıları yağlı lobüllerinde kesin olarak ayırt edilemeyen hipoekoik solid yapıda multipl lezyonlar izlenmekte olup, öncelikle multipl fibroadenomlar lehine yorumlanmıştır. RDG incelemede her iki meme parankim kanlanması normovaskülerdir. Her iki aksiller bölgede patolojik boyutlarda büyümüş lenf nodu izlenmemiştir.

Cevap : Prof. Dr. Levent ÇELİK
3.09.2016

Fibroadenomlar memenin en sık rastlanan iyi huylu tümörleridir. Meme kanserine dönüşme ihtimalleri yok denecek kadar azdır.

Fibroadenomlar büyüyüp ele gelmeye başladıklarında tedavileri düşünülebilir. Eskiden yapılan en sık tedavi bunların cerrahi olarak ameliyatla çıkarılması idi.

Günümüzde ise gelişen teknoloji vakum biyopsi iğneleri ile bunları ameliyatsız olarak çıkarıyoruz. Bu işlemi lokal anestezi ile uyguluyoruz hasta anestezi almıyor. 

Meme kostetik bir organdır, meme cerrahisi bu kosmetik organda estetiği bozabilen iz kalmasına sebeb olabilmektedir. İğne ile bu işlem yapıldığı için memede iz kalmamaktadır.

Bizim radyolog olarak tercihimiz tabii ki fibroadenomların iğne ile çıkarılmasıdır. Çok sayıda hastamızın fibroadenomunu bu yöntemle çıkardık. Ciddi hiç bir problemle de karşılaşmadık.

Geçmiş olsun. 

 

doktorunuza danisin
DOKTORUNUZA DANIŞIN
Prof. Dr. Levent Çelik sorularınızı yanıtlıyor. Aşağıdaki linke tıklayarak sorunuzu gönderebilirsiniz.